• Fotograf: Erik Holmstedt

Malören, lotsstugan

Har du drömt om att öppna ett vandrarhem på en öde ö som dessutom är naturreservat? I så fall har du chansen nu, hyr den gamla lotsuppassningsstugan på ön Malören i Bottenviken.

På Malören finns den gamla lotsuppassningsstugan att hyra. Den har åtta boenderum, plats för 16 bäddar och går att inreda till vandrarhemsstandard. El och vatten finns samt torrdass.

Malören är en vacker ö mitt i Bottenviken, ca 30 km rakt ut i havet från Kalix. Malör är ett äldre ord för en rund sten, och antas syfta till de runda stenar som ön består av. Den hästskoformade ön är ungefär 3 km lång. Öns kännemärken, kapellet och gamla fyren, bildar skarpa kontraster mot den flacka ön.

Stort fiskeläge

Malören var ett av Norrbottenskustens största fiskelägen och förmodligen nyttjades ön redan under medeltiden. Hit kom fiskare från Torneå och Karlö i Österbotten. De hade sina fiskestugor på ön och fiskade strömming och löja för eget behov.

Fyren på Malören tändes 1 september 1851. Det är en så kallad Heidenstamsfyr i järn med öppen fackverkskonstruktion. Lotsstation användes till 1967 då den flyttade till Kalix lotsplats Erikören.

Malören är sedan 1997 ett naturreservat med en yta av 182 hektar och Natura 2000.

Läs mer

Malören

Kontaktperson

Fakta och prospekt

Generellt:
Lotsstugan har åtta boenderum, plats för 16 bäddar och går att inreda till vandrarhemsstandard. El och vatten finns samt torrdass.

Adress

Adress:

Malören

Kalix skärgård
65.52824, 23.55725 7

Lokalens placering på en karta

Stor karta