• Lyft blicken

    Lyft blicken och beskåda den vackra och rena glaskupolen nästa gång du besöker Naturhistoriska riksmuseet. Fotograf: Melker Dahlstrand

Naturhistoriska riksmuseet

Hela familjens museum. Naturhistoriska riksmuseet är museet för dig som är nyfiken på naturvetenskap och vill lära mer om vår natur, vårt klimat och astronomi. Bakom Naturhistoriska riksmuseets tegelfasader döljer sig en värld av forskning och värdefullt vetande.

När man 1901 beslutade att uppföra landets största museibyggnad för Vetenskapsakademins samlingar var det inte utan viss vånda – kunde man verkligen bygga så långt utanför staden som i Frescati? Arkitekten Axel Anderbergs monumentala byggnad om 20 000 kvadratmeter stod färdig 1916 och har under snart ett sekel fortsatt att växa i olika riktningar. Husets dekor är inspirerad av djur och natur.

Byggnaderna har byggts ut i etapper under perioden 1990-2003. Åren 1990-1994 genomfördes omfattande om- och tillbyggnader. Museet behövde bland annat en ny teater. Omniteatern Cosmonova, en tolvkantig byggnad, 35 meter från källarplan till tak, blev klar 1992. Teatern är elliptisk med en brant salong med plats för cirka 300 personer. Filmduken i taket är 23 meter i diameter.

För barn finns en skaparverkstad, där man kan skapa, måla och vara kreativ utifrån olika teman. Här finns även restaurang, museibutik och matsäcksrum. Butiken har ett spännande utbud av varor med naturanknytning.

Huset är en del av vårt gemensamma kulturarv. Statens fastighetsverk tar hand om det men det är museets verksamhet som håller huset levande. Information om utställningar och aktiviteter finns på museets webb. Där hittar du också om vad som visas på omniteatern Cosmonova.

Se film om den hundraåriga huset.

Faciliteter:

  • WC
  • Restaurang
  • Parkering
  • Museum
  • Butik

Öppettider, se och göra:

Naturhistoriska riksmuseet